Vidusskolēnu mācību ekskursija pie Kokneses novada uzņēmējiem [+FOTO!]

2013. gada 27. Septembris

Viktorija Matvejeva, 11.klase

Ceturdienā, 26. septembrī, par spīti vēsajiem laikapstākļiem aiz loga, 10.a, 11. un 12.b klases devās ekskursijā uz kaimiņu novadu – Koknesi. Tā kā Koknesē ir plaši izplatīta lauksaimniecība, tad devāmies apskatīt trīs interesantākos un produktīvākos lauksaimniecības uzņēmumus.

Kā pirmo apciemojām bioloģisko lauksaimniecību “Sidrabi”. Tās specialitāte un lepnums – kaņepju audzēšana, kaņepju sēklu ražošana un pārdošana. Kā mums pastāstīja saimniece Ineta Sproģe, tad kaņepes var izmantot lietderīgi, neko nelaižot postā. No kaņepēm var iegūt ēteriskās eļļas, sēklas, pārpalikumus izmantojot zirgu barībai. Mums ļāva nogaršot kaņepju sviestu, kā arī kaņepju pienu. Ražotāja savu produkciju pārdod tikai pašiem tuvākajiem, kā arī divos veikalos Rīgā.
Nākamo lauksaimniecību izraudzījāmies Z/S “Janavas”. Šīs saimniecības “niša” – zāļu un ārstniecības tējas, kā arī kosmētiskie līdzekļi. Lai sasildītos šajā aukstajā laikā, dzērām pūķgalvu, ehināciju, piparmētru un kaņepju tēju. Saimniece Anta Kučere pastāstīja par viņas pieredzi un mācībām Francijā, kuru rezultātā viņa apguva šādas lieliskas iemaņas. Pēc tējas un sarunām devāmies vārīt ziepes. Burtiski. Viss bija sagatavots, tāpēc varējām ķerties klāt. Lai ziepes iegūtu savu unikālo izskatu un smaržu, tām pievieno bišu vasku un rapšu eļļu.
Pēdējo, taču vērienīgāko uzņēmumu “Vecsiljāņi”, kurš atrodas Vecbebros, iepazinām kā daudzpusīgu saimniecību. Viņi ražo dažādus sierus, kā arī biogāzi, kurai, kā izrādās, tiek izmantotas arī siera sūkalas. Tātad šīs divas dažādās nozares, nav nemaz tik atšķirīgas. Šī saimniecība gatavo cietos sierus ar nosaukumu “Ieva”. Tos gatavo no tikko slaukta, nepasterizēta rīta piena. Kāpēc rīta? Tāpēc, ka rīta pienu uzskata par vērtīgāko, tāds uzskats valda visā pasaulē, tāpēc šie sieri maksā dārgi, jo tiek uzskatīti par ekskluzīviem.
Šī diena pagāja interesanti. Sapratām, cik milzīgs darbs ir jāiegulda, lai sasniegtu iecerēto, un nevajadzētu atkāpties pirmo grūtību priekšā.

Komentāri

Šajā lapā tiek izmantotas sīkdatnes (cookies). Papildus informācija

Lai nodrošinātu Jums vislabāko mūsu mājaslapas pārlūkošanu, šī mājaslapa izmanto sīkdatnes ("cookies").
Uzziniet vairāk par to, kā mēs izmantojam sīkdatnes.

Aizvērt