Panākumu universitāte mūs izglīto.

2019. gada 16. Oktobris

Dinija Pūpola, 12.klases skolniece 

15.oktobrī Biznesa augstskolā Turība bija kārtējā “Panākumu universitāte” lekcija. Šīs lekcijas temats bija – “Personības pašpilnveide un attīstību veicinošie faktori”. Izaugsmes trenere un eksperte mērķu noteikšanā Daina Einberga lekcijā iepazīstināja ar veiksmes formulu – Veiksme = Laime + Veselība + Bagātība (gan finansiālā, gan garīgā). Lekcijas laikā stāstīja arī par laika plānošanu, kas ir būtisks aspekts, ja vēlies būt veiksmīgs, kā arī par laiku, kas mums ir atvēlēts ikkatram.  Katram no mums dienā ir atvēlētas 24 stundas. Pilnīgi katram. Mēs katrs veidojam savu ikdienu, kas savukārt veido mūsu nākotni. Tādēļ būsim atbildīgi par mums atvēlēto laiku un neinvestēsim to nelietderīgi! “Laiks ir dāvana no augšas, “ teic lektore.

Cilvēki, kam ir gadījušās dzīvē traģiskas situācijas, spēj vairāk novērtēt savu laiku. Tie saprot, cik gan ātri to tev var atņemt. Daina Einberga klāstīja arī par pašas veikto pētījumu kādam uzņēmumam. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik tiek nedēļas laikā teikts- “ izniekotas” stundas. Rezultāts bija pārsteidzošs, izrādījās, ka kopumā bija 38-52 izniekotas stundas. Tikai padomājiet, cik tās stundas būtu bijušas noderīgas, ja tās tomēr būtu izmantotas produktīvi. Tika runāts arī par mērķiem. Ļoti bieži cilvēki sev nenosaka sev mērķus, bet izpilda sabiedrības noteikto. Lektore iepazīstināja ar 8 dzīves jomām(ģimene, veselība, brīvais laiks, sabiedrība, finanses, profesionālā izaugsme, pašattīstība, garīgums) , kurās nepieciešams ieviest konkrētus mērķus ar konkrētu termiņu, jo, ja nebūs termiņa, nebūs atbildības , lai sāktu ko darīt. Noteikts termiņš uzliek cilvēkam atbildību, kas virza tuvāk mērķa īstenošanai . Kas savukārt Jūs virza uz veiksmīgāku un pozitīvām pārmaiņām bagātu nākotni. Lekcijas beigās tika uzdoti jautājumi -“ Kādēļ es dzīvoju? Ko es vēlētos pēc sevis atstāt? Es domāju, ka mums ikkatram būtu lietderīgi kādā klusākā brīdī apdomāt šos jautājumus un uz tiem atbildēt, jo tie var būt ka liels atspēriena tavu mērķu veidošanā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs, 13. Saeimas deputāts un “Attīstībai / Par!” frakcijas vadītāja vietnieks Artūrs Toms Pelše uzskata, ka smags darbs ir neizbēgams, ja vēlies gūt panākumus. Deputāts uzskata, ka karjeras izaugsmei vajadzīgi trīs principi : 1. motivācija,2. smags darbs,3. neizvairīšanās no problēmām. Katru dienu mēs risinām problēmas, vai tās lielas vai mazas, nav būtiski, bet to risināšanai ir jāvelta laiks. Par problēmām runājot, Artūrs Toms Pelše sniedz mums slavenā ASV blogera Marka Mensona citātu :“ Karjeras būtība ir nevis tiekties pēc labsajūtas, bet izvēlēties problēmas, jo, tās atrisinot, tu jutīsi gandarījumu”. Lektors uzsver galveno – vajag darīt, kļūdīties, paplašināt savu redze loku un vajag sevi lauzt un kāpt ārā no komforta zonas, lai arī labāk izprastu pats sevi. Artūrs Pelše smej : “ Pamēģini nomazgāt vienu šķīvi, attapsies ar izmazgātu izlietni; uzraksti pirmo teikumu esejai, attapsies ar četru lappušu garu darbu.” Tāpēc mācāmies vienkārši darīt, darīt un vēlreiz darīt ,jo vairāk sāksi darīt, jo vairāk spēsi izdarīt.

Kā trešais un pēdējais ar savu lekciju uzstājās šefpavārs, restorāna “36.līnija” īpašnieks Lauris Aleksejevs. Tika vēstīts viņa interesantais dzīves stāsts – kā no topošā mūziķa kļuva par šefpavāru. Viss sākās ar viena eksāmena nenolikšanu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Taču šajā laikā Lauris iemācījies disciplīnu, komandas garu un mērķtiecību, kas norūda personību. Pēc tam sāka mācīties Pumpuru skolā un 15 gadu vecumā ar draugu izdomāja mācīties par pavāru. Pa vidu vēl bija neveiksmīgs jūrskolas mēģinājums, un tā ar pirmo un otro pavārskolas praksi saprata, ka ir ļoti interesanti. Pēc skolas strādāja gan restorānā “Vincents”, gan “ Vērdiņš”, gan  pusgadu uz rēderējas maršrutā  Rīga – Stokholma. Bija arī posms, kad Lauris Aleksejevs strādāja ceptuvē, kur bijis jāceļas piecos no rīta un, jābrauc uz darbu. Pa ceļam, ik rītu braukdams garām topošajai viesnīcai “ Rīdzene”, nodomājis : “Sasodīts, ka te varētu strādāt!” Un, jā, sapņi piepildās! 27 gadu vecumā šefpavārs sāka strādāt “ Rīdzenē”. Uz šo viesnīcu bieži nācis ēst uzņēmējs, kuram patika ,kā Lauris gatavoja. Tā pienāca diena, kad uzņēmējs piedāvāja sapulcināt komandu un uzrīkot banketu viņa golfa kluba atklāšanai. Pēc šīs atklāšanas uzņēmējs piedāvāja Laurim veidot kopēju biznesu – tā arī radās slavenais restorāns “36.līnija”. Lauris Aleksejevs uzsver, ka tev var būt jebkāds diploms, vislielākā pavāra cepure, bet, ja tu nevari, tad nevari! Vienkārši vajag strādāt, nevis slinkot!

Kopumā lekcijas bija loti interesantas ,jo bija dažādas personības no dažādām dzīves jomām un stāstīja gan savu pieredzi, gan arī ,protams, ieteikumus! Svarīgākais, ko paņemt no šīm lekcijām –  lai ko sasniegtu, ir jāizvirza konkrēti mērķi un uz tiem jātiecas un tos jāsasniedz. Jo sapnis paliek tikai neizpildāms sapnis, ja cilvēks pats neko  negrib darīt.

Komentāri

Šajā lapā tiek izmantotas sīkdatnes (cookies). Papildus informācija

Lai nodrošinātu Jums vislabāko mūsu mājaslapas pārlūkošanu, šī mājaslapa izmanto sīkdatnes ("cookies").
Uzziniet vairāk par to, kā mēs izmantojam sīkdatnes.

Aizvērt